“Льоманското” Porsche се появи за тестовете в Барселона със странни фарове

  • Галерия с девет снимки Галерия с девет снимки

18 Feb 2022

Porsche усилено тества състезателния си прототип за клас LMDh на Световния шампионат за издръжливост и северноамериканския шампионат IMSA. Германският екип завърши първия тест на пистата “Каталуня” в Барселона, като покри близо 2000 км. Зад волана седнаха Дейн Камерън и Фелипе Насър, първите потвърдени пилоти на Porsche за сезон 2023.

Фокусът по време на тестовете е бил върху калибрирането на сложната хибридна система, върху изцяло новите светлини, а също върху първите тестове с новите гуми. Съгласно регламентът хибридът на Porsche използва V8 и електромотор с мощност около 680 к.с.

Осемцилиндровият двигател тежи само 180 кг  с всмукателния тракт и изпускателната система, както и с периферните охлаждащи компоненти. Освен на него новото състезателно Porsche разчита също на електрическо подпомагане, като батерията се доставя от Williams Advanced Engineering, мотор-генераторът и управляващата електроника са на Bosch, а скоростната кутия е Xtrac. Според новите правила на шампионата шасито не може да бъде изработено от отбора, а трябва да идва от един от четирите одобрени доставчика. Porsche избра за свой партньор Multimatic (останалите са Ligier, Dallara и Oreca).

За шампионатите през 2023 г. Porsche ще си партнира с американския отбор Penske, като базирането на екипа ще бъде в Северна Каролина.

За Porsche предстоят множество тестове на няколко европейски писти. Хомологацията е предвидена за есента, а първото състезание на новия прототип на Porsche ще бъде “24 часа на Дайтона” през януари 2023 г., като в клас LMDh конкуренцията включва Alpine, Audi, BMW и Cadillac. В другия нов супер клас LMH ще участват Ferrari, Peugeot, Toyota и Glickenhaus.

 

Първородната Godzilla!