McLaren F1, Porsche 911 GT1 и Mercedes CLK GTR на едно място. Видео!

  • Галерия с 26 снимки. Галерия с 26 снимки.

03 May 2022

Видеото е страхотно, дело е на Carfection, а представящ автомобилите е Хени Кчепол. Ако не го познавате, значи не сте гледали детайлните му представяния в канала, ние го уважаваме и само можем да се радваме на нещата, които прави. И правят хората от Carfection.

За това видео Хенри е събрал три икони на 90-те години, хомологационни автомобили, каквито днес на практика е невъзможно да се произведат, заради редица регулации. Това са McLaren F1, Porsche 911 GT1 и Mercedes CLK GTR, реално състезателни машини някак си легални и за каране по шосето.

McLaren F1? Абсолютна икона, легенда, за която се е писало и снимало много. Веществен израз на педантичността на Гордън Мъри, супер олекотен автомобил с чисто злато в ролята на топлоотражателен щит над двигателя, до ден днешен най-бързият атмосферен сериен автомобил. Чиято състезателна версия е толкова успешна, че предизвиква Porsche и Mercedes да отговорят с тези два модела.

McLaren F1 печели „Льо Мнан“ през 1995, което разстройва Porsche, които усещат това състезание, като домашно. Това ги провокира да създадат Porsche 911 GT1, което през 1996 побеждава британския си конкурент. После обаче Mercedes, следвайки същия хомологационен принцип, изкарват Mercedes-Benz CLK GTR. Колата е толкова успешна, че на практика убива GT1 шампионата.

Много от вас знаят колко струват в момента добрите екземпляри McLaren F1, като другите две машини са със сходни цени, от порядъка на 5-7 млн. евро и нагоре. DK Engineering, хората чийто табелки носят колите във видеото, са продали тези три екземпляра, а техните собственици са ги предоставили любезно на Хенри за това видео.

Лукс от Китай!