Този McLaren F1 е с най-ниския пробег и се продава(ше)

  • Галерия с 23 снимки. Галерия с 23 снимки.

17 May 2024

Перла. Злато. Наричайте го както искате. McLaren F1 е една от най-ценените коли на нашата планета (може би и на Марс щеше да е, ако и там имаше автомобили) и винаги е интересно, когато екземпляр се появи на пазара.

Този е още по-специален по две причини. Първата е, че шаси №29 е единственото в Creighton Brown, а втората – пробегът. На таблото пише едва 410 км, което го прави един от най-малко караните запазени F1 в света. От оригинално произведени 106, от които 72 шосейни и 34 състезателни. От които 6 шосейни вече не съществуват (за статистиката и къде се намират всички коли, кликнете тук).

Колата бе качена на сайта на аукционната къща RM Sotheby’s, в тяхната по-нова платформа наречена Sotheby’s Sealеd. Тя е само за онлайн търгове, чиято продължителност трае между 2 и 7 дни, а крайната цена на сделката остава тайна.

Очакваше се сумата за него да надхвърли 20 млн. долара, но от сайта така и не става ясно дали колата въобще е продадена. Така или иначе, шансът шаси №29 отново да се появи на търг е много голям. Доставен е нов през 1995 г. в Япония, след което е купен от Art Sports през 2012. Които на следващата година го продават в Щатите, а през 2021 сменя собственика си за трети и последен път, отново зад Океана.

Много по-добра от предишната?