Един от последните произведени McLaren F1 излезе на пазара

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.

07 Aug 2022

Ако следите сайта ни или търговете за екзотики, знаете че често едни и същи екземпляри сменят собствениците си през няколко години. Този McLaren F1 обаче е различен случай, защото е имал само двама притежатели и е един от последните произведени. Ахх…

Колата е с шаси №59 от общо 64 автомобила, купена нова от г-н на име Джон Стъдхолм, основател на фирма производител на касети за пишещи машини, а по-късно на такива за принтери. Това обаче не е бил неговият първи F1, г-н Джон е върнал в McLaren шаси №17, за да го вземе този в ‘Magnesium Silver’. Интересно е, че колата от „обявата“ не е и неговият последен F1, защото британецът е купил също McLaren F1 GTR.

Сребристият екземпляр е регистриран през май 1998. Седем месеца и 7525 км по-късно колата е изпратена при хората от ‘McLaren Special Operations’ за инсталиране на т.н. ‘high-downforce kit’ и тези яки 18-ки, които виждате на снимките.

След това г-н Стъдхолм я кара още около 18 500 км, преди да я продаде на човек в САЩ през 2012. Който след това е навъртял цели… 400 км. Четиристотин километра за 10 години си е малък пробег. Какъв е този… човек?! Явно внимаващ колекционер, защото сега автомобилът се появява ‘fresh to market’, както гласи описанието на RM Sotheby’s.

Колата, както виждате, изглежда като нова, страхотна е и с колегите вече превъртяхме снимките ѝ няколко пъти.

Лукс от Китай!