Rimac показа първата производствена Nevera


13 Jul 2022

Rimac Nevera вече е реалност – напълно серийна хиперкола, която вече се произвежда, а не е просто лъскав прототип. Пичовете от Rimac с право се гордеят от постигнатото, защото Nevera стига до първите си клиенти след общо 18 прототипа (14 от тях може да видите във видеото и на снимките), 45 краш теста и над 1,6 млн. часа разработка. 

 

За разлика от Concept One, от който бяха направени едва осем броя, то Nevera ще е направо масова с предвидени 150 броя за три години производство. Rimac смята да прави по една кола седмично, като не бива да забравяте, че успоредно заводът произвежда Pininfarina Battista, която използва голяма част от техниката на Nevera.

 

Първият серийно произведен екземпляр на Nevera носи означение #000 и ще остане при Rimac за маркетингови цели и демонстрации. Оттам нататък всеки един от предвидените 150 броя ще се продават, като квотата за първата година (първите 50 коли) вече е разпродадена, което не е чудно, защото не всеки ден на света се появява подобна хиперкола.

 

Nevera се задвижва от четири електромотора с общо 1940 к.с. и 2360 Нм. Енергията идва от внушителна батерия с капацитет 120 кВтч. Ускорението до 100 км/ч отнема точно 2,0 секунди, а само 6,9 секунди след потегляне вече се движите с 240 км/ч.

Тези числа обаче са нищо в сравнение със сложната техника и грандиозните усилия за производството от нулата на подобно чудовище. Компанията сама произвежда батериите, като се смята, че това са батериите с най-добър топлинен мениджмънт в света. Nevera е разработена с идеята да предлага максимална динамика, включително да издържи две пълни обиколки на 20-километровото трасе на “Нюрбургринг” при пълно натоварване.

Първородната Godzilla!