Карахме новото електрическо BMW iX1 нa глетчер

  • Галерия с 33 снимки. Галерия с 33 снимки.

21 Dec 2022

Не е толкова важно къде точно карах колата, колкото автомобилът, макар че Тирол, Западна Австрия, е много яко място. Отседнахме в Зьолден, курорт който често е домакин на първите кръгове от Световната купа по ски алпийски дисциплини, където видях и първия ми сняг за тази зима. И доста интересни коли. Половината наземен паркинг бе запазен само за BMW, предимно за новото X1 и iX1, подготвени за нас, както и автомобили част от други програми – чисто новото BMW i7 и няколко iX. Но преди впечатленията, малко история на модела.

Какво представлява? Първото поколение BMW X1 Е84 дебютира 2009, бе базирано на Серия 3 F90 и се продаде около 820 хил. пъти. Втората генерация F48 от 2016 смени напълно базата, вече бе на UKL2, което означава предимно или само предно задвижване, или двойно задвижване с „оптимизиранa по ефективност xDrive система“. А от юни 2022 има трето поколение BMW X1 U11, идващо и под чисто електрическа форма, за пръв път – iX1. Общо досега са реализирани над 2 млн. X1-ици, така че моделът е доста важен за марката.

Отвън. Дизайнът ми харесва, макар че също мога да кажа и за F48, която вече изглеждаше по-„джипеста“ отколкото първата генерация, приличаща на повдигнато комби. В последното няма нищо лошо, даже предпочитам такъв тип коли, но това е лично мнение. U11 е чист SUV по визия и е пораснал във всички направления - 4,5 м дължина (+5,3 см, реално само със 17 см по-късо от първото поколение X5), 1,85 м широчина (+2,4 см), малко над 1,6 м височина (4,4 см) и почти 2,7 м междуосие (+2,2 см).

Джантите пък вече могат да бъдат дори 20-инчови, за първи път за модела, с базови 17-ки. Допада ми също, че iX1 не крещи „Аз съм на ток!“. Детайлите i са малки означения, единствено сините елементи издават EV природата, но може да се поръча и без тях. А бъбреците, макар и големи, не доминират чак толкова, колкото при i7 например. Разбира се, базовата визия се различава от xLine и M Sport (на снимките), и двете идващи с 18-инчови джанти.

Отвътре. Багажник с обем 490 литра, увеличение с 35 литра, а при бутане на облегалките (стандартно в съотношение 40:20:40) се отварят до 1495 литра - супер показатели за iX1. Версиите с ДВГ и xDrive предлагат 500-1545 литра, а бензиновия и дизеловия X1 на чисто предно (sDrive) са най-практични с 540-1600 литра. По-интересното обаче е на шофьорското място. Двата дисплея на iDrive 8-мо поколение доминират, 26 см зад волана, 27 в средата, като голяма новост тук е, че вече няма врътка. Да, класическото за системата колелце е изчезнало от централната конзола, вече почти всичко се управлява от централния дисплей. Според мен това не е предимство и се чудя защо BMW са решили да пенсионират удобния физически селектор, но немците твърдят, че идеята е логична и добра. Самата конзола с бутони вече е „летяща“, подобно на големия iX. Системата работи добре, но има доста скрити и нови за модела менюта и изисква свикване.

Мнозина ще намерят колата по-голяма вътре отколкото предполагат. Допълнително удобство е възможността за плъзгане на втория ред седалки с 13 см (60:40 секциите поотделно), което обаче важи само за ДВГ моделите. Ъгълът на задните облегалки също може да се променя в няколко позиции. Впечатлението за качество е много добро, противно на множество коментари на хора, които все още не са виждали колата на живо, камо ли да седнат в нея.

Задвижването. Засега iX1 се предлага, само като xDrive30e, което вероятно ще си остане най-мощната версия, с последващи не толкова мощни и по-достъпни модификации. Това означава два еднакви мотора за предната и задната ос, eDrive 5.0 M170SF с по 190 к.с. и 147 Нм пикови показания. Комбинираните системни характеристики са 313 к.с. и 494 Нм, захранвани от батерия с капацитет 64,7 кВтч. BMW обещават „пълнене догоре“ за 6,5 часа от 11 кВт ‘wallbox’, 3 ч. и 45 мин. при 22 кВт или 29 мин. за зареждане от 10-80% при максимална мощност от 130 кВт. При втория вариант за 10 мин. „сипвате ток“ за 120 км пробег.

Бензиновите X1 започват от sDrive18i с 1,5-литров 3-цилиндров мотор сът 136 к.с., само на предно, следван от xDrive23i с 2-литров мотор и 204 к.с. Дизелите са sDrive18d с 2-литров двигател със 150 к.с. на предно или xDrive23d със същия мотор, но със 197 к.с. и двойно предаване (оранжевото долу). Всички ДВГ модели с xDrive са подпомогнати от 48-волтова ‘mild hybrid’ система - ел. 19 к.с. и 55 Нм ел. мотор и всички разчитат на 7 ст. DCT кутия на Getrag. Има дори два пъгин хибрида, с което гамата на модела става супер разнообразна. X1 xDrive25e с 245 к.с. или xDrive30e с 326 к.с., и двата с 1,5-литровия бензинов мотор.

Зад волана. Най-много време прекарах в iX1, с многократни прекачвания в почти всички други модификации. Позицията зад волана е чудесна, колата вози стегнато, но достатъчно комфортно за моите предпочитания, дори с 20-инчови джанти. Динамиката също е подобаваща – 5,6 сек от 0-100 км/ч и максимални 180 км/ч. Масата от малко над 2 тона не е незабележима, може да тегли до 1200 кг (до 2000 кг за xDrive с ДВГ), но спирачките са преценени и усещането на педала е почти еднакво при всички версии.

Което е било основна цел на инженерите, който потвърдиха това в разговора ни на вечерята. Системата е нова, дело е на Continental и е ‘by wire’ – съпротивлението на педала се изчислява така, че да е сходно, без значение дали го натискате в дизеловото 18d или в iX1 в условията на по-силна рекуперация. Имаше интересен тестови модел за тази цел, с допълнителен дисплей, който ще видите на снимка в галерията.

Самата рекуперация? Може да избирате четири различни варианта, като Adaptive режимът е много умен. Той използва данни от навигацията (серийна за всички версии) и камера в предната част на колата, за да променя степента в зависимост от релефа и завоите. Системата работи много убедително. При избор на B режим от палеца за „скоростите“ е възможно да карате само с педала на газта.

Ако сте свикнали при BMW да имате избор на режими Normal, Sport, Comfort и Eco, iX1 ще ви изненада. Вместо такива бутони, на конзолата при дясната ръка имате бутон My Modes. Оттам извиквате Personal, Sport и Efficient, стандартни, плюс опционални Expressive и Relax. При Sport имате всички 313 к.с. и 494 Нм на разположение, но ако искате да карате с по-ефективни настройки и все пак да може да изпреварите максимално бързо, ползвате перото отляво зад волана. То впряга максималния потенциал за 10 сек., като на таблото има и скала отмерваща колко от тях ви остават.

В нормални условия и Efficient например, работи основно моторът на предната ос. Относно способностите извън пътя, xDrive системата логично е тотално различна при iX, моделите с ДВГ и плъгин хибридите. Карах предимно EV версията, нямах затруднения нито при утъпкан сняг, нито в по-дълбок. Електрониката помага за дозиране на въртящия момент, така че да запазите пожеланата с волана посока на движение. Има и по-освободен режим позволяващ игра, но не и напълно освобождаване от системите за сигурност. Или поне инструкторите не ми показаха как става, колкото и да ми се искаше да напълня страничните фуги със сняг.

Пробегът. Мога да споделя първоначални впечатления, защото карах колата само няколко часа, но пък в интересни условия. Сутринта температурата бе около 0 градуса, определено по-висока от през изминалата нощ. При официални данни за пробег 417 – 440 км „моето“ iX1 показваше 372 км при 99%. Малко по-късно, при изкачване на колоната към Gletscher Arena, бях на 85% и 306 км оставащ пробег, с изчисления на колата за максимално възможни 360 км.

Готина функция на навигацията е, че ви показва с какъв заряд ще пристигнете до дадена дестинация. Ако пък зададете в нея зарядна станция, автомобилът ще подготви батерията, така че тя да е в оптимално състояние (температура) за зареждане при пристигане.

Цените. Вече има официална цена у нас за iX1 и тя започва от 108 хил. лв. с ДДС или от 112 852 лв. за xLine пакета. Той добавя 18-инчови джанти (иначе 17), тапицерия Sensatec, декоративни елементи в черно и още няколко неща. Frozen Pure Grey цветът в който бе моята тестова кола се доплаща 4751 лв., а 20-инчовите джанти струват още 3841 лв. Добавете пакет Comfort, панорамен покрив (доста як и се отваря) и отивате на около 128 хил. лв. Иначе, най-евтината X1-ца е sDrive18i със 136 к.с. и предно, започваща от 78 400 лв., а дизелът sDrive18d започва от 83 500 лв. Плъгин хибридите xDrive25е и xDrive30e са от 93 400 лв. и 98 150 лв.

Заключение. Новото BMW X1 e с доста по-умерен дизайн отколкото много други модели на марката, което ми допада. Гамата от задвижвания е супер разнообразна, яко е и че има опция за дизел, както и за плъгин хибрид, даже два. Чисто електрическото iX1 е с приличен пробег, богато оборудване и добра динамика, нищо че не е толкова революционно, колкото бе i3, предишното най-малко електрическо BMW. Минуси? Липсата на физическия iDrive селектор не ми допада, а цената не е ниска. Последното обаче ще се промени при появата на по-маломощните версии на iX1, така че ще има избор и в това отношение.

Първородната Godzilla!