Това е първият електромобил, разработен и произвеждан в Босна и Херцеговина

  • 7 снимки с босненската електричка 7 снимки с босненската електричка

19 Jan 2023

Екипът на GS-TMT от град Травник в Босна и Херцеговина има обещаващ нов продукт. След като фирмата доби глобална популярност с електрически велосипед, който бе забеляан дори в колекцията на Кристиано Роналдо, сега от компанията могат да се похвалят с първото босненско електрическо превозно средство, което скоро ще се отправи към пазара в Германия.

Идеята за разработването на такова превозно средство идва точно от Германия, от Deutsche Telekom, които проявяват интерес към леко електрическо превозно средство за доставки. Немската фирма, която досега отговаряше за разработката, се оттегли от проекта, което отвори вратите на GS-TMT да започнат самостоятелна развойна дейност.

Прототипът е кръстен Evo и до края на годината трябва да премине хомологация и след това да влезе в производство. Това е превозно средство с полезен товар от 300 кг и пробег от 100 км с два акумулаторни модула.

Мениджърът на проекта Лейла Зъврко-Спахич разкрива другите спецификации на автомобила: „Evo има два двигателя в колелата, задвижване на задните колела, два батерийни модула за пробег до 100 километра и слънчеви панели на покрива като принос към зареждането на батерията“. Съобщава се, че пробегът може да се удължи с по-големи батерии

Техническият директор на GS-TMT Сенад Беганович казва в изявление за Klix.ba, че пътят на развитие на прототипа Evo продължава две години.

„Целта беше да създадем превозно средство, което да бъде достъпно и да стигне до крайната точка на клиента – неговата врата, където камион или микробус не може. Това е първото електрическо превозно средство, 100% произведено в Босна и Херцеговина“, Беганович коментира.

Беганович разкрива още, че е имало много предизвикателства по време на реализацията на проекта и изборът на батерия от външен доставчик е създал проблеми, което в крайна сметка налага разработката на своя собствена батерия от страна на фирмата. Сега предстои хомологацията, която ще се извърши в партньорство с испанска компания. След получаване на всички необходими сертификати, следва серийно производство. Първите образци на пазара трябва да бъдат налични в началото на следващата година.

Лукс от Китай!