Bugatti Chiron Profile стана най-скъпата нова кола, продавана някога на търг

  • 3 снимки с единственото по рода си Bugatti 3 снимки с единственото по рода си Bugatti

02 Feb 2023

На търг, проведен във Франция, Bugatti Chiron Profilee беше продаден за 9 792 500 евро или 10 761 223 долара по текущия обменен курс. Тази цена не включва ДДС, което ще качи цената до 12 милиона евро или над 13 милиона долара. Изпълнителният директор на Bugatti-Rimac Мате Римац твърди, че Profilee вече държи световния рекорд за най-скъпата нова кола, продадена на търг.

Историята на Profilee е доста интересна. Разработката на автомобила започва през 2020 година и въпреки че марката знае, че колата няма да стане серийна, довършва работата по нея. Това означава, че от точно тази суперкола никога няма да има втора бройка никъде по света.

Захранван от двигателя W16 с четири турбокомпресора на Bugatti, Chiron Profilee произвежда впечатляващите 1476 к.с. Подобно на останалите екземпляри от семейството на Chiron, ускорението до 100 км/ч е мълниеносно - само 2,3 секунди. Максималната скорост пък е 380 км/ч.

Първоначално идеята е Profilée да се вмести в бройките, предвидени за Pur Sport, като негова по-изчистена версия, но Pur Sport се оказва толкова търсен, че всички 60 екземпляра, предвидени за двете коли заедно, са продадени още във варианти Pur Sport. Така Bugatti остава без възможност да вкара Profilée в производство, защото така би надхвърлил първоначалното си обещание за ексклузивност на Chiron – от всички версии да бъдат произведени не повече от 500 екземпляра.

Много практичен и интересен!