ЕС се съгласи да не пипа емисионния стандарт Евро 6


25 Sep 2023

През последните месеци няколко автомобилни производители, включително Stellantis, Volkswagen, Skoda и други, бяха много критични по отношение на строгите предстоящи регулации за вредните емисии Евро 7. Някои ръководители дори ги описаха като „безполезни“, но изглежда, че все пак има светлина в края на тунела за критиците на новите закони. Преди броени минути министрите на Европейския съюз се споразумяха за нови и смекчени правила.

След като се сблъскаха с опозиция от автомобилни производители и страни членки, включително Франция, Италия, Чехия, България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, министрите се споразумяха да не прилагат значителни промени в съществуващите стандарти Евро 6 за леки и лекотоварни автомобили. Все пак ще има по-строги разпоредби за автобусите и тежкотоварните автомобили.

Въпреки че е официално, решението все още не е окончателно. Испания, която е ротационен председател на ЕС, представи компромисния текст, който получи одобрението на Съвета на Европейския съюз, съставен от министри на ЕС. Окончателната форма на закона трябва да бъде обсъдена и подписана от Съвета, Европейския парламент и Европейската комисия.

„Вярваме, че с това предложение постигнахме широка подкрепа, баланс в инвестиционните разходи на компаниите и подобряваме ползите за околната среда, произтичащи от този регламент“, коментира министърът на индустрията, търговията и туризма на Испания Хектор Гомес Ернандес пред Automotive News.

Лукс от Китай!