Осмото поколение BMW Серия 5 е на едно покривало разстояние

  • Първа официална снимка и два кадъра от тестовете на новия модел Първа официална снимка и два кадъра от тестовете на новия модел

15 Mar 2023

BMW ще представи новата Серия 5 през октомври, като седем месеца по-рано виждаме първи тийзър, придружен от доста информация за модела. Под покривалото на снимката е изцяло електрическата версия i5. Баварците току-що потвърдиха, че тя ще се предлага като седан и комби, като седанът ще има и М-вариант. При представянето през октомври ще видим по-скромните бензинови, дизелови и електрически версии, докато i5 M и комбито ще дебютират през 2024 г. Топ моделът M5 вероятно ще се появи през 2025 г.

Пренасочването на BMW M към електромобили изглежда неминуемо, защото клиентите търсят електрически М-ки, твърди компанията. Шефът на борда на директорите на BMW Оливер Ципсе разкри, че най-продаваната М-ка за 2022 г. е i4 M50, което идва с 544 к.с. и 795 Нм. Що се отнася до същинското M5, то все пак ще запази бензиновия си двигател, но ще го комбинира с плъгин хибридно задвижване.

Всъщност всички версии на новата Серия 5 ще имат някакъв тип хибридизация. Повечето варианти ще идват с 48-волтова система за пестене на гориво, но ще има поне два плъгин хибрида. При всяко положение няма да има нито един модел само с ДВГ.

Новата “петица” ще се произвежда в Динголфинг, успоредно със Серия 7, 8 и iX. Седанът G60 започва да слиза от конвейера през юли тази година, а комбито G61 - в началото на 2024 г.


 

Много практичен и интересен!