i5 ще е истинско BMW, а не играчка на ток

  • Галерия с 15 снимки от тестовете в Швеция Галерия с 15 снимки от тестовете в Швеция

30 Mar 2023

Макар премиерата на новото BMW 5 да е чак през октомври, баварците не спират да ни подгряват. Сега на дневен ред са снимки от зимните тестове на електрическата версия i5. Тези изпитания са много важни, за да докажат издръжливостта на електрическата система в тежки зимни условия. Изпитанията на лед и сняг продължават цяла година и включват различни сценарии – от междуградски шосета и магистрали до пистово шофиране върху замръзнало езеро в Арйеплог, Северна Швеция.

 

Част от тестовите прототипи са изминали разстоянието от Мюнхен до Арйеплог (3000 км) на собствен ход по обществени пътища, като част от изпитанията в съвсем реални условия.

Засега BMW не разкрива никакви подробности за задвижващите системи на i5. BMW Blog твърди, че при представянето вариантите ще са два: i5 eDrive40 и i5 M60. Първият вероятно ще вземе наготово системата от i4 40, т.е. ще има 340 к.с. и 430 Нм. За M60 пък може да предположим, че ще има същите характеристики като iX M60 – 619 к.с. и 1100 Нм. Този вариант вероятно ще ускорява до 100 км/ч за под 3 секунди и ще бъде едно от най-бързите BMW-та въобще.

И това съвсем не е всичко. Според някои издания баварците готвят i5 M – изцяло електрическа версия на класическото M5, която би могла да има над 700 к.с. и 1200 Нм.

 

Първородната Godzilla!