Top Gear се присмя на „единственото“ такова Mansory

  • Галерия от 10 снимки с Mansory F8XX Spider Tempesta Turchese Галерия от 10 снимки с Mansory F8XX Spider Tempesta Turchese

04 May 2023

Най-новият проект на базираната в Германия тунинг фирма Mansory предизвика подигравки от страна на британската автомобилна медия Top Gear. Типично в стила на Mansory, колата е представена като „единствена“ и друга такава няма да има.

Доскоро това е било оригинално Ferrari F8 Spider, но след намесата на Mansory, резултатът е повече от видим и носи името F8XX Spider Tempesta Turchese. Последното от италиански, ако не грешим, се превежда „тюркоазена буря“.

Колегите от Top Gear приеха колата с насмешка: „Кажете на очите си да не се тревожат твърде много, тъй като за щастие това последно творение на Mansory е еднократно и никога няма да се повтори. Уф, смятаме, че един поглед е достатъчен за всеки“, пишат британците.

Освен тюркоазеният цвят и изцяло решеният в този нюанс на синьото интериор, Top Gear не харесаха и лостчетата зад волана, питайки това ли са най-големите пера за превключване на скорости в света. Те са карбонови и видимо са много по-мащабни от оригиналните, с които излиза заводски Ferrari F8 Spider от Маранело.

Кабриото получава пълен бодикит от Mansory F8XX, което излезе преди две години по това време. Каросерията е изцяло променена, като за целта е изполвано голямо количество въглеродни влакна.

С ново ECU и нова изпускателна система от Mansory изваждат от 3,9-литровия V8 би-турбо двигател мощност от 880 к.с. и 922 Нм максимален въртящ момент. Заводските характеристики на това Ferrari иначе са 720 к.с. и 770 Нм. Подобренията позволяват спринт от 0-100 км/ч за 2,6 секунди и максимална скорост от 354 км/ч.

„Уникално произведение на изкуството“, така Mansory описва проекта си. "Еднократно „произведение на изкуството“, за щастие", пишат от Top Gear.

Първородната Godzilla!