Radford Pikes Peak Edition е леко чудовище със 700 к.с.

  • Галерия с 6 снимки. Галерия с 6 снимки.

06 May 2023

И, както се досещате от името, е направено за Надпреварата към облаците, Пайкс Пийк, в Колорадо.Целенасочената машина тежи едва 861 кг., което означава, че на всяко конче се пада по 1,23 кг. В резултат на което 0-100 км/ч се пранвят за около 2,2 секунди, а максималната скорост почти 260 км/ч. Последната обаче не е толкова важна, колкото ефективността на двигателя и аерото.

Моторът е 3,5-литров V6 с механичен компресор, подобен на този при шосейната кола – Type 6-62. Да, има и „обикновена“ версия, а ако не сте чували марката Roadford, тя е стара британска, която бе подхваната от не кой да е, а от Дженсън Бътън.

Пилот ще бъде друго известно лице – Танер Фауст, американският състезател и бивш водещ на TopGear America. „Колата ще е чудовище,“ казва Танер. „На практика не споделя нищо с шосейния автомобил”. Седалката е само една, в средата и тежи „хелийните“ 3,7 кг. Монококът е с 230 мм по-широк, а маслото на мотора е специално разработено от Mobil 1, за да се справи с екстремните условия на надморската височина.

Както винаги, Пайкс Пийк е очертава супер интересна надпревара, която традиционно ще се проведе през юни. Датата е 25 юни. 

Първородната Godzilla!