Идва ново поколение MINI - вижте снимки с предсерийни прототипи

  • 5 снимки от тестовете на новото MINI 5 снимки от тестовете на новото MINI

09 May 2023

Следващото поколение на семейството на MINI стартира с MINI Cooper Electric. Новият модел на иконичното MINI 3 врати е насочено към електрическа радост от шофирането и се предлага с две нива на мощността. От британския производител разпространиха снимки от предсерийните тестове на машината, на които виждаме камуфлажиран прототип по време на изпитания.

Представеното през 2020 година напълно електрическо MINI Cooper SE отбелязва ръст на продажбите от 25,5% през 2022 година и се превърна в най-популярния модел на MINI и то с голяма преднина. През миналата година MINI реализира по целия свят над 43 000 екземпляра от автомобила с нулеви локални емисии. Още днес всяко пето MINI е с електрическо задвижване. 

В новото семейство на MINI максималният въртящи момент е на разположение още от първия метър, както при MINI Cooper E със 181 к.с., така и при MINI Cooper SE с мощност 215 к.с. То ускорява без забавяния и без прекъсвания за превключване на предавките. За оптимално поведение на пътя и разпределение на теглото високоволтовата литиево-йонна батерия е разположена в дъното на автомобила, което в същото време повишава и стабилността и пъргавината на автомобила. 

Капацитетът на батерията на базовия модел е 40,7 кВтч, на MINI Cooper SE е 54,2 кВтч. Благодарение на това, новите модели предлагат прогнозен пробег между 300 и 400 километра и разширяват възможностите далеч отвъд границите на града.

Новото MINI Cooper Electric, заедно с MINI Countryman, което ще се произвежда от ноември 2023 година в завода на BMW Group в Лайпциг, маркира старта на напълно електрическото бъдеще на MINI. От 2024 г. новото поколение модели ще бъде допълнено с MINI Aceman.

Лукс от Китай!