MINI John Cooper Works 1to6 Edition е може би последното MINI с ръчна кутия

  • 9 снимки с лимитирания хот хеч 9 снимки с лимитирания хот хеч

18 May 2023

MINI обстойно ни подготвя за следващото поколение свои модели през последните месеци, но изглежда все още има време за още едно финално специално издание настоящия триврат хечбек. След напълно електрическия кабриолет, представен по-рано тази година, марката, собственост на BMW, се показва отново отношение към ентусиастите, като пуска ограничена серия John Cooper Works, базирана на модела с три врати. Хот хечът се предлага само с шестстепенна механична скоростна кутия, което пък рефлектира в названието "1to6". Ще бъдат предложени само 999 бройки.

Още външността на MINI John Cooper Works 1to6 Edition сигнализира индивидуалния стил и изключително представяне. Предницата се характеризира с радиаторна решетка с изпитани големи отвори за въздух за оптимален контрол на температурата на двигателя и спирачките и облицовка изцяло в Piano Black. В комбинация с елегантния Midnight Black цвят на каросерията, елегантните черни детайли на дизайна придават на автомобила неопитомен вид. Типичните за марката side scuttles, както и финишът на лайстната в долната част на прозорците също са в Piano Black.

Лайстните на праговете с типичен за специалния модел дизайн на логото 1to6 обозначават ексклузивния характер на интериора още при отваряне на вратите. 3D декоративната лайстна от страната на пътника до водача продължава дизайна на логото с дискретно Tonе-оn-Tonе оформление, докато вляво от волана строго лимитирания характер на MINI John Cooper Works 1to6 Edition се подсказва от черния надпис „One of 999“. В средата на кокпита е разположен оформеният в цветовете на специалния модел скоростен лост с червена графика на схемата за превключване и червени шевове по кожата.

Типичният за MINI централен уред продължава дизайна със светещата си червена рамка и в комбинация с червеното вътрешно осветление е в ярък контраст с тавана в цвят антрацит. На долната спица на тапицирания с кожа Nappa спортен волан, както и на стелките се вижда емблемата на MINI John Cooper Works 1to6 Edition. Специалният модел е допълнен със специфичните елементи на ключа в дизайн 1to6.

Динамичното излъчване, дълбокият звук на двигателя, както и 4-цилиндровият Twinpower-Turbo агрегат са някои от детайлите на MINI John Cooper Works, заимствани от моторните спортове. Те показват: тук всичко е подчинено на спортното шофиране и максималната прецизност. Спортното окачване на модела е тествано на различни състезателни писти, естествено и на Северната отсечка на Нюрбургринг. MINI John Cooper Works 1to6 Edition е олицетворение на легендарното Gokart усещане, както и на перфектна управляемост и в комбинация с вълнуващите си динамични характеристики продължава наследството на легендата от моторните спортове Джон Купър.

По тази причина и световната премиера на лимитирания специален модел ще се състои на 24-часовото състезание на Нюрбургринг на 20 май 2023 година. Специално модифицираното за това състезание MINI John Cooper Works 1to6 Edition заедно с познатото от миналата година MINI John Cooper Works на Bulldog Racing Team ще продължи традиционната състезателна история на MINI John Cooper Works при състезанието в събота. От септември 2023 година ексклузивният специален модел MINI John Cooper Works 1to6 ще се предлага в Европа, САЩ, Канада и Мексико.  

Лукс от Китай!