Цената на дизела падна с над лев за година


08 Jun 2023

Цените на горивата продължават да падат, като това е тенденция не само у нас, но и в цяла Европа. Най-забележителен е спадът при дизела. За първи път от осем години той е по-евтин от бензина. Средната цена на дизела у нас, според сайта Fuelo, днес (8 юни 2023) е 2,46 лв./литър. За сравнение масовият бензин A95 е със средна цена от 2,56 лв, а газта е 0,93 лв. Това са най-ниските цени на горивата за последната година и след началото на войната в Украйна. През юни миналата година средната цена на дизела беше над 3,50 лв. за литър.

“Много фактори влияят на спада на цените на петрола, а оттам и на горивата – като се започне от риска от дефолт на САЩ, мине се през недоброто представяне на китайската икономика и се стигне до опасенията за растежа на европейските икономики”, коментира ситуацията пред БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

Експертите очакват дизелът да остане сравнително евтин (и по-евтин от бензина) през цялото лято. Това е обратно на очакванията от зимата, когато анализатори обещаваха апокалиптични ситуации след забраната на Лукойл Нефтохим да изнася продукти, произведени от руски петрол.

 

Лукс от Китай!