Ferrari детронира Toyota и спечели “24-те часа на Льо Ман” за първи път от 58 години

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

11 Jun 2023

Ferrari се върна в Льо Ман триумфално с победа в състезанието, ознаменуващо вековен юбилей на надпреварата. Екипът на Алесандро Пиер Гуиди, Антонио Джовинаци и Джеймс Каладо завъртя 342 обиколки на пистата “Сарт”, като измъкна победата от Toyota (Буеми, Хиракава, Хартли, които спечелиха състезанието миналата година) с преднина от едва минута и 21 секунди. Ferrari 499P спечели и хиперпола по-рано, с което загатна, че има скорост. В състезанието червените демонстрираха и достатъчно издръжливост по 13,6-километровото трасе. Грешка на пилота на Toyota Хиракава около час и половина преди края реши изхода от битката между японци и италианци.

Прототипът с номер 51 осигури първа победа на Ferrari във върховия клас на “Льо Ман” от 1965 г. На трето място остана един от екипите на Cadillac (Бамбър, Лин, Уестбрук). Състезанието в класа на хиперавтомобилите се оказа разочароващо за Porsche и Peugeot.

Победител в клас LMP2 е Europol Competition Oreca с пилоти Якуб Смиеховски, Алберт Коща и Фабио Шерер. Шерер пострада в началото на състезанието, след като кола мина през крака му.

Corvette спечели клас GTE. Ники Катсбърг, Бен Кийтинг и Никола Варон преодоляха механичен проблем от първия час и стигнаха до първата, а и може би последна победа за отбора си в историята. Corvette се оттегля от “Льо Ман” след това състезание.

Стартът на 100-годишното издание (91-во състезание) беше даден от звездата на “Лейкърс” Леброн Джеймс.

 

 

 

Драмата започна още в първата обиколка с катастрофа на Джак Айткен с Cadillac.

 

 

За щастие нямаше много сериозни инциденти.  Една от най-запомнящите се катастрофи беше тази между прототипа от клас LMP2 на United Autosports и автомобил №77 на Dempsey-Proton Racing Porsche.

 

 

 

Не бива да пропускаме и инфарктната ситуация, в която изпадна бъдещият победител – замалко Ferrari-то с номер 51 не отпадна заради тази катастрофа на Porsche с номер 72.

 

 

През нощта катастрофира и едното от Peugeot-ата. Французите безспорно бяха с най-красивата кола в “Льо Ман” тази година. За съжаление това не им беше достатъчно за нещо повече от осмо място.

 

 

 

Лукс от Китай!