Търсят подводница с туристи, плавали към “Титаник”

  • Снимки на подводницата Titan Снимки на подводницата Titan

20 Jun 2023

В неделя (18 юни 2023) в Атлантическия океан е изчезнала туристическа подводница, предназначена за разглеждане на останките на корабата “Титаник” – на около 600 км от брега на канадския остров Нюфаундленд. Дълбоководното превозно средство на компанията OceanGate Expeditions е с петима души на борда – един или двама души екипаж и трима или четирима туристи, според различните източници. Sky News твърди, че на борда е британският милиардер Хамиш Хардинг, като се позовава на семейството на Хардинг. Според същата медия на борда на подводницата “Титан” е и собственикът на OceanGate Expeditions Стоктън Ръш. Капитан на батискафът е французинът Пол-Анри Нарголет, който е служил във ВМС на Франция 25 г. Според френски медии на борда е също 77-годишният френски изследовател Пол-Анри Наржоле.

 

Малката подводница, носеща името “Титан”, губи връзка с кораба на OceanGate Expeditions около час и 45 минути, след като е потопена. Американски и канадски кораби и самолети се струпват в района на около 1450 км източно от Кейп Код, някои спускат сонарни буйове, които могат да извършват наблюдение до дълбочина от около 4000 метра. Ако не са успели да изплуват на повърхността, хората от екипажа имат кислород за четири денонощия – 96 часа.

Подводните екскурзии до останките от “Титаник” са все по-популярен вид туризъм, макар цената им да е около 250 хил. долара на човек, което включва 7-дневна програма. Слизането до дълбочината, на която лежи “Титаник” (3800 метра под морското равнище), отнема около четири часа.

Останките от корабокрушението на “Титаник” бяха открити след дълго търсене през 1985 г. и оттогава непрестанно са притегателна точка за изследователи и платежоспособни туристи.

 

Лукс от Китай!