VW потвърди - няма да има електрически наследник на Beetle


26 Jun 2023

Слухове за възраждане на Volkswagen Beetle обикалят интернет от години. Базираният във Волфсбург автомобилен производител прекрати производството на модела през 2019 г. и досега не е имало пряк наследник. Изглежда обаче към този момент не се разглежда и вариант за електрическа версия.

Говорейки с Autocar по време на медийни тестови шофирания на третото поколение Tiguan, главният изпълнителен директор на Volkswagen Томас Шафер потвърди, че Beetle в момента не е в плановете. Не защото Volkswagen няма ресурс за разработка, пари или време да го направи, а защото няма много смисъл от маркетингова гледна точка. На въпрос дали Beetle може да се завърне в модерната епоха, Шафер обяснява, че някои имена трябва просто да си останат в миналото. 

Интересното е, че предшественикът на Шафер начело на VW – Херберт Дайс – беше отворен към идеята за базиран на MEB Beetle. През февруари 2022 г. той призна, че „много други емоционални коли са възможни на нашата мащабируема платформа MEB“, но така и не спомена Beetle директно. 

Лукс от Китай!