Предложение в парламента: младите шофьори да не карат след 22 ч.


19 Jul 2023

В Народното събрание продължават да се умуват нови мерки, които трябва да направят пътищата ни по-безопасни. Една от новите мерки, които се обсъждат в момента, е на новите шофьори да бъде забранено да управляват автомобил след 22 часа. Това обяви депутатът от „Продължаваме Промяната-Демократична България” Настимир Ананиев по Нова тв, цитиран от Off News. Също така, предвижда се и шофьорите, които отказват тест за дрога и алкохол, да бъдат съдени.

"В момента проверяваме какви тестове се използват в Европа, за да вземем пример от тях. В Нидерландия, например, където марихуаната е легализирана, се използват акуратни тестове. Когато говорим за пътна безопасност, се сблъскваме с много корупционни модели. Всъщност в България корупцията убива на пътя. Спомняте си случая с Георги Семерджиев, който помете две жени в центъра на София. Той е рецидивист с множество катастрофи. Трябва да има законодателство и правила”, коментира Ананиев.

Обсъжда се и мярка, която да забрани на младите шофьори да управляват мощни автомобили - нещо, което не чуваме за първи път.

„13% от всички ПТП-та се правят от млади шофьори, но те скачат драстично в нощните часове. Много от автошколите не обучават на тъмно. Взимате книжка, излизате с приятели и какво става – катастрофа“, добавя Ананиев..

Лукс от Китай!