Lotus представи Emeya – британски конкурент на Taycan

  • Галерия с 10 снимки Галерия с 10 снимки

08 Sep 2023

Lotus представи поредния си нов електромобил. Британската компания с китайски собственици твърди, че Emeya е 4-врато спортно купе, но критиците отбелязват, че по същество това си е жив седан… Все пак е по-добре от брата близнак Eletre, който е кросоувър и от който идва цялата техника на Emeya.

 

Седан Lotus? Да, но все пак седан с 918 к.с., 985 Нм, двойно предаване и ускорение до 100 км/ч за 2,8 секунди. Максималната скорост е ограничена на 256 км/ч, което е малко странно, като имате предвид, че Eletre, версията SUV, вдига 265 км/ч. Може да си представите какво би казал Колин Чапман, когато разбере, че новият Lotus тежи 2500 кг – колкото три Elise.

Голяма част от тези килограми се дължат на 102-киловатчасова батерия. Зареждането е сред водещите в индустрията, благодарение на 800-волтовата архитектура, като Emeya поддържа зарядни с мощност до 350 кВт, съответно може да заредите до 80% за 18 минути.

Пневматично окачване променя настройките на амортисьорите на базата на данни от сензори, които разчитат пътните условия до 1000 пъти в секунда. 

Ако имаме предвид Eletre, то може да очакваме, че Emeya ще се появи в още две по-скромни версии: стандартна и S, като базовата ще има 612 к.с. и 710 Нм. Ако това стане, то представеният днес модел ще получи означението R, както е при Eletre.

Лукс от Китай!