Lotus представи 450-киловатова зарядна станция за електромобили


28 Nov 2023

Lotus, някога славния производител на спортни автомобили, все по-усилено преминава към електрификация. Освен с представянето на Eletre и Emeya и разработката на други електромобили, компанията доказва това като показа нова мощна зарядна станция. Тя поддържа 450 киловата и е с течно охлаждане. Подобна мощност означава, че новият Eletre R ще зарежда 140 км за всеки пет минути на зарядното и съответно ще запълва от 10 до 80% своята внушителна 112-киловатчасова батерия за едва 20 минути.

Първата 450-киловатова станция на Lotus вече работи в Китай. Припомняме, че Lotus, както и Volvo, са собственост на китайския гигант Geely. Дали системата за зареждане на Lotus по един или друг начин ще стигне до моделите на Volvo засега е трудно да се каже, но не звучи невъзможно.

Британската марка смята да разшири мрежата от супер бързи зарядни станции и за лятото на 2024 г. да има зарядни с мощност 450 кВт в Близкия Изток и “повечето европейски страни”.

450 кВт засега е най-мощната зарядна станция за леки автомобили на пазара. Актуалните Tesla Supercharger от трето поколение поддържат до 250 кВт, като следващото четвърто поколение ще поддържа до 350 кВт. Същата мощност от 350 кВт поддържа също мрежата Ionity, разработена съвместно от BMW, Mercedes, VW Group и Ford.

Лукс от Китай!