Това е Bugatti-то, което 40 милионера си купиха (Галерия)

  • Галерия от 11 снимки с Bugatti Bolide Галерия от 11 снимки с Bugatti Bolide

21 Sep 2023

Преди три години Bugatti представи маниакалния Bolide Concept, мощен 1850 к.с. Но прототипът не остана задълго като шоукар, получи зелена светлина и в крайна сметка от хиперколата ще бъдат направени 40 броя. Всичките екземпляри са отдавна продадени, като заводската версия не се различава особено от първоначално показания концепт, освен че мощността е ревизирана на 1600 к.с., а максималният въртящ момент е 1600 Нм.

В момента Bugatti тества Bolide, а първите доставки са планирани за догодина. Името му идва от френската дума за състезателна кола (bolide) и в действителност хиперколата може да се ползва единствено на писта.

Монококът на Bugatti Bolide е направен от композитни материали от въглеродни влакна и отговаря на стандартите на FIA за льоманските класове LMH и LMDh.

Двигателят е познатия 8,0-литров W16 с новоразработени четири турбини. Задвижването е монтирано с 60 см по-напред в сравнение с Bugatti Chiron. Това допринася за по-добро балансиране и пистово поведение.

Въпреки че цялата лимитирана серия на Bolide е разпродадена от Bugatti разкриха невиждани досега снимки с уникалния хиперкар. На тях колата е без каросерия и изглежда като истински болид.

Един от последните тестове, направен от инженерите на френската марка, е свързан с якостта на конструкцията при преобръщане по таван. Приложен е натиск от 7,5 тона върху А-колоната, като не трябва да се появят пукнатини по-големи от от 5 см. Но резултатите показват, че Bolide остава напълно невредим и пукнатини липсват.

Вторият тест е натоварване от 12 тона върху B-колоната, а третото изпитание е 6 тона натиск върху цялата дължина на монокока. Последното симулира преобръщане и удар в ограда в задната част на колата. Всички тестове са успешни.

Bugatti Bolide е оборудван с автоматична пожарогасителна система от военен клас. Двете седалки са проектирани по правилата на LMH и също са тествани за издръжливост.

Споменатите по-горе 40 броя трябва да започнат да се сглобяват скоро, а първите доставени коли да достигнат своите собственици през 2024 г.

Още снимки от новата фотосесия на Bugatti може да разгледате разгледате в галерията най-горе.

Лукс от Китай!