ИЗТЕКЛО: Новото BMW R 1300 GS преди да трябва да го видите

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.

23 Sep 2023

Нов GS винаги си е голяма работа, особено когато става въпрос за байкът с боксерен двигател. В никакъв случай не подценявам по-малките F 800 GS и F 900 GS, който наскоро бяха обновени, но дебюта на нов „голям GS“ е ключов за BMW Motorrad и важно събитие за мотоциклетния бранш. Все пак това е и най-продавания модел в адвенчър сегмента.

А това са няколко „изтекли“ снимки на машината, преди официалната премиера в Берлин. Тя е насрочена за 28 септември, но в интернет вече се появиха изображения, които изненадаха мнозина. Асиметричният фар остава в историята. Така характерен за много от моделите на марката, при R 1300 GS е заменен със звездообразен модул.

Генерално формите на мотора изглеждат по-изчистени и не толкова ръбати, а двигателят е с увеличен работен обем – около 1300 куб. см. Все още не се знае точната кубатура, но тя със сигурност е около споменатите, а масата на мотоциклета вероятно ще бъде намалена.

Досегашното издание разчита на 1254-кубиков боксер със 136 к.с. и 143 Нм, които бе основната новост при последния ъпдейтна байка - 1200 кубика преди фейслифта. Сега очакваме мощност от над 140 к.с., с които машината да бъде по-близка до по-мощните Multistrada V4 S, KTM 1290 Super Adventure и Triumph Tiger 1200, които са с по над 150 коня. Друго? Чакаме премиерата с нетърпение, както и регионалния дебют на байка. Последният ще се състои в Букурещ на 13.10., а ние сме поканени!

Лукс от Китай!