Никола Цолов ще участва в 24-часовата картинг надпревара във Враца


26 Sep 2023

Представете си 180 състезатели от десет нации, разпределени в 35 отбора, каращи 24 часа. Това ще се случи във втората денонощна картинг надпревара за издръжливост за годината у нас, която организират приятелите ни Karting Events Bulgaria. Ние също ще сме там.

Както и Никола Цолов, който не се нуждае от представяне. Въпреки това ни доставя удоволствие да споменаваме успехите на Никола, достигнал до Формула 3 и прицелен към върха на пистовите автомобилни надпревари - Формула 1. Най-пресните успехи на Цолов са на пистата „Херес“, а веднага след тях пилотът се върща в родината си и ще кара на обновената писта във Враца.

След като „Пауталия“ в Кюстендил бе домакин на откриващата 24-часова надпревара в средата на юни, „Картинг писта Враца - B&S Racing Team“ поема щафетата и посреща за първи път „ЕКО 24 часа на България“. Което, само по себе си, е вълнуващо за всички любители и професионалисти. Нова арена за денонощната надпревара, ново предизвикателство за участниците.

Друго ключово име в стартовите списъци е това на младия автомобилен и картинг състезател Калоян Върбицалиев (на снимката горе). Освен успехите на международната картинг сцена, Калоян отскоро се съревновава в оспорвания автомобилен шампионат на “Mazda MX-5 Netherlands”. Присъствието му на пистата определено ще постави под напрежение топ отборите, а аматьорите (като нас) ще се радват да споделят едно трасе и състезание с него, Никола и Мартин Чой. Мартин, който има голям опит в ендюрънс надпреварите с мотори, включително от супер престижното и изнурително състезание „24-те часа на Льо Ман“.

Ето какво казва Цолов преди надпреварата, за Формула 3: „Сезонът беше много тежък за нас, но в края му записахме серия от силни резултати, така че се връщам в България в добро настроение. Нивото в ендурънс картинга е страшно високо и съм убеден, че ще трябва да се изпотим много здраво, ако искаме да се борим за победата във Враца“. 

По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели ще се изправи и „Отборът на звездите“, в който ще вземат участие многократният шампион по мотоциклетизъм на България и Европа Мартин Чой, младата картинг надежда Любослав Руйков, в тандем със своя механик Станислав Каваримов, професионалният тенисист Александър Лазаров, „ергенът“ Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от „Игри на волята“, както и автовлогърите Иван Ванов и Дани Рангелов (също наш човек, участвал в DizzyCast).

Добрата кауза? Освен професионалния характер на събитието, заедно с хоби забавлението, „ЕКО 24 часа на България“ отново ще има и благотворителен характер. Организаторите на надпреварата ще отделят средства, събрани от входните такси, както и ще предоставят лични дарения на тригодишния Тихомир от Михайлово, който е диагностициран с Детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия и се нуждае от нашата подкрепа.

Стартът на “ЕКО 24 часа на България” ще бъде даден в 12:30 на 30 септември и ще се излъчва на живо в ефира на БНТ, която отново ще отрази най-интересните моменти от надпреварата. Финалът е точно 24 часа по-късно в неделя. Може да следите на живо всички надпревари на Karting Events Bulgaria на официалната страница във Фейсбук.

Лукс от Китай!