NASA откри вода в пробите от астероида Бену

  • Галерия с част от материала извън контейнера Галерия с част от материала извън контейнера

13 Oct 2023

NASA съобщи, че пробите от астероида Бену, събрани от сондата Osiris-REx, съдържат вода и въглерод – съставни части за възникване на живот. Това е важно, защото подкрепя теорията, че водата и въглеродът може да са пристигнали на Земята чрез метеорити. Пробата е изследвана с електронен микроскоп, инфрачервен спектрометър, рентгенова дифракция и рентгеново томографско устройство, съобщава NASA

Дългият 565 метра космически обект е на 4,5 млрд. години и вероятно съхранява химичния състав, съществувал в момента на формиране на планетите в слънчевата система.

 

Колкото и куриозно да звучи, NASA все още не знае колко точно материал има от Бену. Когато екипите отвориха спускаемата капсула, те установиха, че тя е пълна с материал не само в самия контейнер, но и около лапата на загребващия механизъм, край капака на контейнера и в основата му. Именно наличието на толкова много почва и скали извън контейнера затруднява точната преценка. Мисията би била призната за успешна, ако е върнала на Земята поне 60 грама материал, а според някои източници е възможно в апарата да има между 250 и 1000 грама почва и скали от Бену.

NASA няма да отвори всички проби сега, а ще запази някои за бъдещи учени, когато технологиите ще са по-напреднали.

Лукс от Китай!