Полуавтономно шофиране ще бъде налично за новото BMW Серия 7 от пролетта


13 Nov 2023

Ниво 3 на високоавтоматизирано шофиране, което позволява на водачите да свалят ръцете си от волана и временно да отклонят вниманието си от пътя, скоро ще бъде налично в новото BMW Серия 7. BMW Personal Pilot L3 е името на новата функция, която освобождава човека зад волана от задачата да шофира в определени ситуации и контролира скоростта на автомобила, разстоянието до превозното средство отпред и позиционирането на лентата вместо него. Тази нова опция може да бъде поръчана за новото BMW Серия 7 (с изключение на i7 eDrive50 и i7 M70 xDrive) от декември, за да се монтира в превозните средства от следващия март.

Проектирана да поеме цялата задача за шофиране с Ниво 3 на способностите, както е определено от Обществото на автомобилните инженери (SAE), високо автоматизираната функция за шофиране, за начало ще се предлага ексклузивно в Германия на цена от 6000 евро (с вкл. ДДС).

Тази иновативна технология позволява на шофьорите да пренасочат фокуса си към други дейности в автомобила, когато пътуват с до 60 км/ч по пътища със структурно разделени пътни платна. Благодарение на своите особено усъвършенствани сензори, това е първата система от този вид, която може да се използва и на тъмно.

Решаващата разлика между Ниво 2 и Ниво 3 е, че при Ниво 2 (частично автоматизирано шофиране) отговорността продължава да се носи от водача през цялото време. Всеки път, когато BMW Highway Assistant се използва, водачите трябва да наблюдават какво се случва на пътя и да могат да поемат контрол върху шофирането отново по всяко време. Това се следи непрекъснато с помощта на интелигентна камера за наблюдение.

Първото Revuelto в България!