Xiaomi SU7 е първата серийна кола на китайската марка

  • Галерия от 4 снимки с Xiaomi SU7 Галерия от 4 снимки с Xiaomi SU7

16 Nov 2023

Още преди две години технологичният гитант Xiaomi направи заявка за влизане в автомобилостроенето. В началото на тази година китайската компания показа какво да очакваме под кодовото име MS11, а сега вече имаме напълно готова серийна версия, кръстена SU7.

Първият автомобил на Xiaomi е изцяло електрически, което надали е голяма изненада за някого. Моделът е компактен седан и ще се конкурира с Tesla Model 3.

В дизайна на Xiaomi SU7 може да видите прилики с фаровете на новите McLaren-и, а линията на купето напомня за Porsche Taycan. Електромобилът е дълъг почти 5 метра, широк е 1,96 м и е висок 1,45 м. Тежи точно 1980 килограма, а междуосието е точно 3 метра.

С излизането си на пазара SU7 ще се предлага с два размера джанти – 19 и 20   инча с гуми съответно 245 45 R19 и 245 40 R20.

Достигаме и до същинската част – задвижването. Xiaomi SU7 стъпва на пазара с две версии. По-базовата ще е със задно предаване, осигурено от един електомотор с 299 к.с., монтиран на задната ос.

По-скъпата версия ще бъде с два електрически двигателя и задвижване на четирите колела. Тук максималната мощност е далеч по-впечатляваща - 673 к.с.

Въпреки голямото различие в мощността и двете версии ще бъдат с една и съща максимална скорост – 210 км/ч. Батериите за двете модификации обаче ще бъдат различни и идващи от различни производители. По-базовото Xiaomi SU7 ще е с батерии от BYD, докато версията с два електромотора ще бъде с такива от CATLE.

Откъм опционално оборудване клиентите могат да поръчат своето Xiaomi SU7 със система за автономно шофиране, използваща LiDAR сензор, разположен зад предното стъкло. Операционната система е HyperOS, разработена от Xiaomi, но все още няма снимки на интериора и таблото.

Производството на SU7 ще се осъществява в завода на BAIC Group в Пекин. Това е държавен завод за сглобяване на автомобили, построен през 1958 г., където в миналото се е произвеждал модел, базиран на ГАЗ-21.

Първите предсерийни бройки вече се произвеждат и се тестват, а скоро започва и масовото производство. Доставките на Xiaomi SU7 ще започнат от февруари 2024 г., като все още не знаем какви ще са цените на двете версии.

Лукс от Китай!