Suzuki показа европейския Swift 4

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

07 Dec 2023

Swift е един от най-популярните малки хечбеци на пазара от 20 години и за това свидетелстват над 9 млн. продажби. Четвъртото поколение дебютира в Япония само преди няколко седмици, а сега вече имаме (някои) подробности и за европейската версия на бестселъра.

Дизайнът в огромна степен е запазил основните акценти на отиващото си поколение. С малки джанти колата изглежда като анимационен герой, но сме сигурни, че версията Sport ще има доста по-агресивен профил. Размерите са почти идентични с предходното поколение. Дължината е увеличана със 1,5 см до 3,86 метра, а широчината (1,74 м), височината (1,50 м) и междуосието (2,45 м) са идентични. Багажникът също е запазил скромния обем от 265 литра. Масата е увеличена, като в зависимост от нивото на оборудване Swift тежи от 1024 до 1112 кг.

За съжаление още липсват конкретни данни за мощността на 1,2-литровия 3-цилиндров двигател Z12E, който при всяко положение идва с хибридна помощ. Очакваме поне малко увеличение на мощността, като се има предвид, че предшественикът имаше скромните 83 коня. Въртящият момент обаче е почти същият като при предишното поколение – 112 спрямо 107 Нм. Хечбекът ще запази опцията за двойно предаване, което е рядкост в класа. За щастие ще бъде запазена и 5-степенната механична скоростна кутия, защото алтернативата е CVT, а не се сещаме за много хора, които да харесват този тип кутии.

Технологично четвъртото поколение Swift е получило доста сериозен ъпгрейд. На линия са обичайните за класа асистенти за лентата и за намаляване на скоростта, макар последният да не е в състояние да спре колата до пълен покой. 9-инчовият сензорен екран поддържа Android Auto и Apple CarPlay.

Началото на продажбите ще започне в първите месеци от 2024 г. Тогава ще имаме и цените на новия Swift.

 

Лукс от Китай!