За 2024 година Lada Niva получи... ABS!


10 Dec 2023

Подобно на наскоро обновената Toyota Land Cruiser 70 Series, Lada Niva просто отказва да умре. За 2024 година има обновена версия на руската джипка, която носи някои подобрения.

Една от най-важните актуализации, които АвтоВАЗ връща, е антиблокиращите спирачки, след като трябваше временно да спре предлагането на ABS след санкциите срещу Русия свързани с войната в Украйна. Когато сглобяването на модела беше подновено в средата на 2022 г., Niva изгуби въздушните възглавници, ABS и други основни функции, които автомобилите притежават в продължение на много десетилетия. Сега антиблокиращите спирачки се завръщат през 2024 г. както за класическата Niva Legend, така и за Niva Travel.

В случай, че не сте запознати с последния автомобил, той съществува от 1998 г. като VAZ-2123, преди да бъде преименуван на Chevrolet Niva през 2003 г. Когато сътрудничеството GM-AvtoVAZ приключи през 2020 г., машината беше ребрандирана на Niva Travel, която няма много общо конструктивно с класическата Niva.

Niva също получава актуализиран двигател, който вече отговаря на изискванията за емисии Евро 5. Макар и доста остарял, стандартът може да се счита като сериозен напредък - когато производството на Niva беше възобновено миналата година, Lada Niva се задвижваше от двигател, който отговаряше на стандарта Евро 2, който беше въведен през 1996 г.

Лукс от Китай!