Това са най-продаваните нови модели в Русия, заобикалящи санкциите

  • Галерия от 3 снимки Галерия от 3 снимки

30 Jan 2024

Няколко месеца след началото на войната в Украйна европейските, японските, американските и южнокорейските автомобилни марки спряха продажбите си в Русия. Компаниите със заводи в Руската федерация като Mercedes-Benz, Renault, Hyundai и други преустановиха производството и се наложи да ги продадат на руски фирми. На хартия в страната не трябва да има нищо друго освен нови руски, китайски и индийски коли. Но в действителност за миналата 2023 г. в Русия са внесени над 60 000 нови автомобила от европейски и японски марки.

Т.нар. паралелен внос заобикаля санкциите на Запада, като първичните продажби се регистрират в трета страна, в която няма забрана да се продават въпросните автомобили. От там те се изнасят за руския пазар, но това драстично оскъпява цената.

Volkswagen забрани на китайските си заводи и дилърства да продават автомобили по този начин в Русия. Въпреки това немската марка е реализирала най-много продажби във федерацията чрез паралелен внос. На VW се падат 22% от всички внесени автомобили за 2023 г.

Второто място се заема от Toyota (17,5%), следвана от Mazda (8,6%), Mercedes-Benz (5,6%) и Kia (3,8%).

Ето кои марки се връщат в Русия и кои модели ще се правят отново там

Най-продаваният модел в Русия е Volkswagen Jetta, от който са внесени 6090 автомобила. На второ място се нарежда Toyota Camry с 2630 продажби, следвана от два модела на Mazda: CX-4 (2208 броя) и Atenza  (1999 броя).

Най-продаваният Mercedes-Benz в Русия не е лек автомобил, а влекач. Това е Mercedes-Benz Actros, от който са внесени 1753 броя.

Лукс от Китай!