Най-накрая е тук!

  • Галерия с шест снимки на първата машина Галерия с шест снимки на първата машина

02 Feb 2024

В петък, 2 февруари 2024 г., в 14:00 ще се състои официалното представяне на първия медицински хеликоптер, част от новата система за оказване на медицинска помощ по въздуха.

Машината кацна на летище София вчера след няколко месеца забавяне. Важното е, че някои от площадките вече са готови, както и първите екипи от пилоти и медици. Досега страната ни беше единствената в ЕС без медицински хеликоптер.

 

Първият от хеликоптерите ще бъде базиран в София. През първата година той ще лети само по светло. През юни очакваме вторият, който ще е в Северна България – базиран в Долна Митрополия. През декември идва третият, като неговата база ще е в Сливен. Останалите ще пристигнат през 2025 и 2026 г.

Предвижда се 26 болници в страната да могат да приемат хеликоптерите: вече има три регистрирани площадки – в болница "Света Анна" в София, МБАЛ "Уни Хоспитал", Панагюрище, и УМБАЛ "Света Марина", Варна. Площадките за базиране ще бъдат шест – по три в Северна и Южна България: София, Пловдив, Сливен, Габровница (северно от Монтана), Долна Митрополия (Плевен) и Търговище.

 

Лукс от Китай!