VW спря производството на Arteon седан


06 Feb 2024

Volkswagen обяви днес нова инициатива за увеличаване на рентабилността на марката, която обаче взима някои жертви. Може би най-интересния модел на фирмата през последните години, Arteon, ще бъде спрян от производство. Поне във версията си седан и поне на този етап.

Автомобилният производител не казва кои други автомобили с по-ниски продажби ще останат в историята, но изрично споменава Arteon. Краят на пътя за този модел не е изненада, тъй като продажбите на стилния седан се сринаха с почти 70 процента през 2022 г. Цифрите през 2023 година също не са особено по-добри.

Интересно е, че засега Arteon комби остава в производство, но и той ще бъде наличен не по-дълго от 12 до 24 месеца. Второ поколение Arteon не се предвижда.

Вместо да произвежда Arteon, Volkswagen ще се фокусира върху няколко основни модела, според главния изпълнителен директор на марката Томас Шафер. Компанията иска да намали сложността на своите модели като един от начините за постигане на по-висока печалба, включително намаляване на броя на опциите за конфигурация за всеки модел. Например VW ID.7 има 99 процента по-малко конфигурации от Golf от седмо поколение. Подобно бъдеще от марката виждат за по-голяма част от автомобилите си.

Лукс от Китай!