Спряха реклама на BMW във Великобритания, защото електромобилите не са с нулеви емисии


09 Feb 2024

Реклама на BMW в Обединеното кралство беше забранена от Службата за рекламни стандарти (ASA) поради подвеждащото твърдение, че електрическите превозни средства на BMW произвеждат нулеви емисии. Рекламата, която се появи като платена промоция от Google на 16 август 2023 г., гласи: „Автомобили с нулеви емисии – изтеглете брошурата ни днес. Посетете официалния онлайн уебсайт на BMW. Намерете перфектния електрически автомобил BMW. Резервирайте пробно шофиране. Разгледайте гама от BMW електрически автомобили."

ASA оспорва твърдението „автомобили с нулеви емисии“, като се аргументира, че то неточно представя въздействието върху околната среда на електрическите превозни средства на BMW. ASA казва, че макар да е вярно, че електрическите превозни средства отделят нулеви емисии, когато се движат, емисиите все пак се генерират по време на други фази като производство или зареждане, особено ако електричеството идва от невъзобновяеми източници.

Законодателството на Острова изисква маркетинговите комуникации да не подвеждат съществено потребителите, а основата на екологичните твърдения трябва да бъде прозрачна. ASA установява, че рекламата на BMW не изяснява адекватно, че твърдението за нулеви емисии се отнася само за работата на превозното средство по време на шофиране, като по този начин вероятно подвежда потребителите.

В отговор на жалбата BMW спря рекламата и използването на ключовите думи „автомобили с нулеви емисии“ в Google. 

Лукс от Китай!