Rivian идва в Европа с конкурент на Model Y: R2


21 Feb 2024

Набиращата популярност американска компания за електромобили Rivian досега може да се похвали със сравнително скромни доставки. Компанията отчита около 50 хиляди произведени коли, при това реализирани само на родния си пазар и в Канада.

Кросоувърът R1S и пикапът R1T вероятно няма да бъдат внасяни в Европа, освен отделни екземпляри от частни автокъщи. За Стария континент обаче американската компания предвижда отделен модел – R2, който да се конкурира директно с Model Y и компания.

Rivian R1T и R1S засега са единствените продукти на марката, като изключим вановете, произвеждани за Amazon

Първият тийзър на новия кросоувър показва предница изцяло в духа на R1, макар че платформата ще е съвсем различна. Тя ще е създадена за по-лесно и евтино производство – с 60% по-малко електроника и 25% по-малко кабелни връзки.

Официалната премиера на предсерийния R2 (вероятно под формата на кросоувър с името R2S) е насрочена за 7 март 2024 г. Засега, обаче, не изглежда особено реалистично производството и доставките да започнат преди 2025-26 г. На 7 март, обаче, ще може да депозирате своя Rivian R2 срещу скромните (и напълно възвратими при отказ от покупка) 100 долара.

Лукс от Китай!