Rolls-Royce представи третия Droptail: Arcadia

  • Галерия с десет снимки Галерия с десет снимки

01 Mar 2024

Rolls-Royce по принцип не прави масови коли, но този Droptail Arcadia е нещо много специално дори по стандартите на британската марка. Произведен в един-единствен екземпляр, той има уникална каросерия, в която са вградени миниатюрни късчета алуминий и стъкло, за да блести като никоя друга кола при естествена слънчева светлина. Arcadia е третият Droptail Rolls-Royce – серия от четири коли, създадени върху обща платформа, но с уникални каросерии – всяка, произведена в един-единствен екземпляр и изцяло ръчно.

Дървените апликации в интериора са коствали на механиците на Rolls 8000 часа работа. Разработването на модела на компютър е отнело две години. После всичко е направено на ръка за пет месеца: логото е от стомана, в предната решетка са преплетени 119 нишки, а означенията върху часовника са ръчно изрисувани.

Всеки от четирите модела Droptail се отличава с различна каросерия, но технически колите са идентични. Интересно е, че Droptail не стъпва върху техниката на нито един от актуалните модели на Rolls-Royce – Phantom, Ghost или Cullinan. Вместо това той разчита на уникално шаси от стомана, алуминий и карбон, което допълнително вдига цената на четирите роудстъра. Класическият 6,75-литров V12 все пак е добре познат, като тук мощността му е 600 к.с., съчетани с 840 Нм. 

Arcadia е третият екземпляр от серията, като той отива към Сингапур. Въпреки че там движението е отляво, платежоспособният клиент е поискал своя Droptail с ляв волан, за да може да го кара и в други части на света.

 

Лукс от Китай!