VW представи ID.7 GTX Tourer: най-мощното си комби

  • Галерия с 11 снимки Галерия с 11 снимки

13 Mar 2024

Допреди няколко години почитателите на електромобили бяха силно ощетени, ако искаха да си купят комби – изборът беше между струващият колкото БВП на България Taycan Cross Turismo и странния китайски MG5 в другия полюс на финансовата ска̀ла.

Днес, обаче, изборът е повече от внушителен – имаме Peugeot e-308 SW, Opel Astra Electric ST, BMW i5 Touring и, разбира се, VW ID.7 Tourer. Точно последният в този списък ни интересува днес, защото Volkswagen току-що представи версията GTX на елегантното комби. Оказва се, че това е най-мощното комби, носило някога емблемата на VW – с 340 к.с.

Моделът идва с два електромотора, които осигуряват двойно предаване. Задният електромотор осигурява по-голямата част от конете (286) и се грижи колата да се усеща като модел със задно предаване. Този отпред добавя 109 к.с. (обикновено чисто математически сборът от двете мощности не дава системната мощност, не се чудете!) и се включва само при необходимост.

Батерията е 86-киловатчасова (нето), като според цикъла WLTP този използваем капацитет е достатъчен за внушителните 625 км. Дори да допуснем, че в реални условия и с използване на динамичния потенциал на колата те ще са около 450 км, пак звучи доста добре. Още повече, че за разлика от някои по-достъпни електрически модели на VW, ID.7 поддържа бързо зареждане с до 200 кВт, така че едва ли някога ще останете без ток.

Почти 5-метровият гигант (4,96 метра) стъпва на стилни 20-ки (скоро ще могат да се поръчат и нови 21-инчови джанти като опция).

Дизайнът? Харесваме големи и бързи комбита и това тук не прави изключение. Какво мислите? Бихте ли избрали него или ще заложите на последния в историята Passat дизел?

Лукс от Китай!