Ким Чен Ун смени Mercedes-Benz със забранена от ООН лимузина (Видео)

  • Галерия от 7 снимки с новата лимузина на Ким Чен Ун Галерия от 7 снимки с новата лимузина на Ким Чен Ун

20 Mar 2024

Преди месец президентът на Русия Владимир Путин подари на севернокорейския си колега Ким Чен Ун руски автомобил „за лична употреба“. Още тогава се предполагаше, че не става въпрос за новия Москвич 6, а за луксозен Aurus Senat. Нещо, което е вече потвърдено от видеото по-долу.

Настрана от политиката Ким Чен Ун е известен с това, че се вози в бронирани лимузини на Mercedes-Benz и е голям фен на марката. Тя обаче официално не внася коли в комунистическата Северна Корея повече от 15 години. Санкциите на Запада и ембаргото не спират нейният лидер да се сдобива с най-доброто, най-сигурно и най-ново от Щутгарт.

Подаръкът на Путин към Ким Чен Ун е президентска версия на Aurus Senat. Произведената в Русия лимузина бе използвана за пръв път от лидера на КНДР по време на събитие в столицата Пхенян.

Руският Aurus нарушава резолюция на ООН, целяща да окаже натиск върху ядрената програма на Северна Корея. Такъв тип луксозни стоки са забранени за внос в страната.

Президентският Aurus Senat е с най-високото ниво на бронировка. Двигателят е 4,4-литров V8 с два турбокомпресора, разработен съвместно с Porsche и Bosch, и комбиниран с електромотор. Максималната обща мощност е 598 к.с., които минават през 9-степенна автоматична скоростна кутия.

Още снимки може да разгледате в галерията най-горе.

Лукс от Китай!