BMW инвестира 800 млн. евро в завода си в Мексико


07 May 2024

Заводът на BMW в Сан Луис Потоси се подготвя за производството на автомобили от серията Neue Klasse. За тази цел започва изграждането на локален завод за сглобяване на високоволтови батерии, както и разширяването на цеха за каросерии, а също и на зоните за сглобяване и логистика. В разширяването на мексиканската производствена мощност ще бъдат инвестирани 800 млн. евро.   

От 2027 г. Neue Klasse ще се произвежда и в Мексико. Още в края на 2025 година стартира производството на първия модел от серията в новия завод на BMW в Дебрецен, Унгария. Седанът ще се произвежда в Мюнхен през 2026 г. През следващата година в Мексико ще бъде създаден допълнителен производствен капацитет – първоначално за SUV автомобили. Бъдещият монтаж на високоволтови батерии в завода в Сан Луис Потоси е централен компонент за интегрирането на Neue Klasse в производствената мощност и има площ над 80 000 кв. м.

Освен интеграцията на сглобяването на батерии в завода в Сан Луис Потоси ще бъдат направени и други адаптации: каросерийното производство ще се увеличи с 20 000 кв. м. до общо 90 000 кв. м. Също така с близо 10 000 кв. м. ще бъдат разширени монтажните и логистичните площи.  

„С това по-нататъшно развитие на нашето местоположение, се подготвяме и за въвеждането на пазара на следващото поколение модели на BMW в Мексико. Като първия премиум OEM в Мексико, който произвежда изцяло електрически автомобили и високоволтови батерии, ние сме пионери в индустрията, като същевременно продължаваме да намаляваме нашия отпечатък върху околната среда,” каза Харалд Готче, президент и главен изпълнителен директор на завода на BMW Group в Сан Луис Потоси.

Лукс от Китай!