В петък откриват първата водородна станция у нас


08 May 2024

В България ще заработи първата водородна станция за зареждане на автомобили. Тя ще бъде открита официално на 10 май 2024 г. от 11:00. Станцията се намира на ул. “Искърско шосе” 11 (входът е откъм ул. “Мюнхен”).

Станцията е съвместен проект на Центъра за компетентност “Хитмобил” и Института по електрохимия и енергийни системи на БАН. Станцията е произведена от австрийската фирмата EDC-Anlagentechnik и дава възможности за зареждане при двете стандартни налягания за компресиран водород - 350 и 700 бара. 

Любопитно е, че водородът може да постъпва в зарядната станция през два входа. Единият е свързан към електролизьор с капацитет 8,5 кг на денонощие, който произвежда на място водород с възобновяема енергия от фотоволтаичния парк в Полевата лаборатория “Интегрирани енергийни системи”. Произведеният по този начин водород е с много висока чистота, достатъчна за директно използване в транспортни средства. 

Чрез втория вход водородът може да постъпва от бутилкови групи, доставени от други източници, което позволява при необходимост да се постигне по-голям капацитет на зареждане на станцията. В съдовете за високо налягане на станцията могат да се съхраняват до 70 кг компресиран водород, с който може да се осигури до 7000 км пробег. 

Капацитетът на станцията е 40-50 кг на денонощие, което се равнява на 10-15 автомобила или 2 автобуса. Би следвало да е достатъчно, като имате предвид, че в страната има само една лека кола, задвижвана с водород – Hyundai Nexo, собственост на БАН, ако не броим прототипите, състезателните коли за екомаратони и изследователските проекти.

Източник: БАН

Лукс от Китай!