Lada Iskra - готви се 'световна' премиера!


29 May 2024

Lada обяви намеренията си да покаже автомобил, за който твърди, че е чисто нов, по време на ПМЭФ-2024 (Петербургский международный экономический форум). Премиерата е обявена като световна, макар че возилото надали ще напусне границите на Русия. Производството на Iskra трябва да започне през 2025 година.

Първото изображение не разкрива много, но вече знаем, че Iskra ще бъде позициониран между Granta и Vesta. В бъдеще моделът ще прерасне в цяла серия от модели за B-сегмента, включително седан, комби и комби с повишена проходимост (Cross).

Lada Iskra ще бъде базирана на френската платформа C-MFB, като ще бъде оборудвана не само с механична, но и с автоматична скоростна кутия. Съобщава се, че версията с автоматик все още не е готова, но АвтоВАЗ работи по нея.

Интересен е и фактът, че преди около година стана ясно, че АвтоВАЗ възнамерява да ангажира затворници за служители в своя завод. Причината е недостиг на работна ръка, както и увеличен капацитет на производство.

„В момента се разработва подбора на кандидати“, се казва в съобщение на Федералната служба за изпълнение на наказанията за Самарска област, цитирано от Automedia. Компанията има нужда от 19 вида специалисти, по-специално за механични монтажни работи, оператори на металообработващо оборудване, ковачи-перфоратори и бояджии. 

Най-достъпният пикап у нас?