Бил Гейтс продава малко известния си катамаран (Видео)

  • Галерия от 17 снимки с катамарана на Бил Гейтс Wayfinder Галерия от 17 снимки с катамарана на Бил Гейтс Wayfinder

11 Jun 2024

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс е сравнително отскоро в света на яхтите. Името му е свързано с това, че тази година ще получи струващата около 600 милиона долара мегаяхта Project 821, задвижвана с водород. Гигантската лодка бе пусната на вода в началото на май, а доставката й ще бъде по-късно през годината, тъй като оборудването на интериора все още се сглобява.

Бил Гейтс, намиращ се на 7-мо място в света по богатство в класацията на Forbes, вече три години притежава един далеч по-евтин плавателен съд. Кръстен е с името Wayfinder и е дело на испанската корабостроителница Astilleros Armon.

За катамарана Wayfinder Бил Гейтс плаща само 25 милиона долара. Абсолютно нищо в сравнение с активите си, оценени на128 милиарда долара.

Гейтс представлява себе си като природозащитник, заради което често е критикуван от еко активистите, гледащи с лошо око на флота му от яхти. Може би в това се корени причината милиардерът да иска продаде своя 4-етажен катамаран.

Wayfinder е дълъг 68 метра и преди време бе пусната за наемане на частни круизи. В момента тя се продава от яхт брокера Edmiston Yachts, който държи единствената оферта за наем на катамарана на Бил Гейтс.

Цената му е 55 милиона евро! Доста повече от парите, които са платени за него през 2021 г. Близо два пъти повече, ако трябва да сме честни.

Wayfinder предлага място за 12 гости и 30 души екипаж. Има хеликоптерна площадка, която се превръща на пълноразмерен тенис корт, ограден със текстилни стени. Ако ще се ползва за парти, капацитетът на катамарана е 200 души…

Фитнесът е малък, но за сметка на това половината от него излиза на висяща платформа над водата.

Интериорът е семпъл и практичен. Все пак този тип яхта се ползва като ескорт и допълнителни водни забавление на далеч по-големи мегаяхти. Но и без кораб-майка катамаранът има всички необходими удобства.

Напомнящ на изследователски кораб Wayfinder има кран, с който се спускат или изваждат от водата няколкото помощни моторни лодки.

На борда има екипировка за професионално гмуркане и камера за декомпресия.

Още снимки може да разгледате в галерията най-горе.

Първото Revuelto в България!