Това са всички участници в “24-те часа на Льо Ман”

  • Галерия с 10 изображения Галерия с 10 изображения

12 Jun 2024

В събота, 15 юни 2024 г., точно в 17:00 българско време започва 92-рото издание на “24-те часа на Льо Ман”. На пистата се очакват около 325 хиляди души, което не е чудно, като имате предвид, че това е единственото състезание в света, в което един срещу друг се изправят толкова големи автомобилни компании. На стартовата решетка ще застанат 18 пилоти от Формула 1 – толкова има само в състезание от… Формула 1.

 

Сред тях са Дженсън Бътън (ще кара Porsche 963), миналогодишния победител Антонио Джовинаци (Ferrari) и Мик Шумахер, който следва стъпките на баща си (участвал със Sauber Mercedes през 1991 г.).

Известните имена съвсем не се ограничават до света на Формула 1. Легендата от MotoGP Валентино Роси ще кара BMW M4 GTE, а многократният Indy шампион Скот Диксън ще седне в Cadillac.

 

Безспорно най-голям интерес има към класа на хиперавтомобилите, където ще участват 19 машини на девет различни производителя. Това е единственото състезание в света, в което един срещу друг се изправят Ferrari, Lamborghini, Porsche, BMW, Peugeot, Cadillac и Toyota. Отборът на Ferrari е смятан за фаворит след сензационната победа миналата година, но Porsche 963 е на пистата с цели шест коли – три заводски и три частни. Не отписвайте и Toyota, както и силно модифицираното Peugeot 9X8 – това са все имена, които многократно са печелили “Льо Ман”.

В LMP2 също ще е горещо, но по-интересна изглежда ще е битката в LMGT3, където десет различни производителя извеждат на пистата 23 коли: къде другаде може да видите битка на BMW срещу McLaren, Porsche, Lamborghini и Ferrari.

Много по-добра от предишната?