Мате Римац представи автономните таксита Verne

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

26 Jun 2024

Мате Римац ни е най-добре познат с коли като Rimac Nevera и Bugatti Tourbillon. Но не се занимава само с това. Хърватинът, също като Мъск от другата страна на Океана, вижда бъдещето в автономните коли. Все пак не всеки може да кара Rimac или Bugatti.

Така стигаме до главния герой на тази история – новата автомобилна марка Verne, която ще произвежда автономни таксита. Роботите ще ни возят от точка А до точка Б без шофьор. Пътниците ще избират маршрута, температурата в колата, музиката и дори степента на осветление в интериора през приложение за телефон. Името на марката не е случайно – все пак Жул Верн е предсказал десетки от технологичните нововъведения на нашето време още през XIX век.

 

Интериорното пространство е сравнимо с това в Rolls-Royce, твърди Римац. Това не е чудно, като се има предвид, че вътре има само две седалки. Компанията е установила, че при 90% от пътуванията с такси пътниците са един или двама. Има и голям багажник. И което е по-същественото – голям 43-инчов дисплей, за да гледате на спокойствие мача, докато пътувате.

Очевидно Verne няма волан или педали, но има физически бутон, с който може да стартирате или спрете колата. Шантавият външен вид на Verne е предопределен от многобройните вградени камери, радари, LIDAR-и и системи за автономно почистване на всичко това. Задвижването е изцяло електрическо, но нямаме никакви други данни.

И ако смятате, че услугата ще започне да функционира в Щатите или някой голям западноевропейски град, то бъркате. Защото Verne започва да работи на Балканите – в Загреб, столицата на Хърватия, и то сравнително скоро – през 2026 г. След това се планира разширение във Великобритания, Германия и Близкия изток.

 

Най-достъпният пикап у нас?