Вижте роботите, които BMW използва в завода в Спартанбърг


07 Aug 2024

BMW показа видео, на което хуманоиден робот изпълнява задачите на работник в завода в Спартанбърг в Южна Каролина, САЩ. Роботът, наречен Figure 02, засега е в тестов режим, но е участвал в сглобяването на съвсем реални каросерии за X моделите на компанията. В Южна Каролина баварците произвеждат голяма част от X гамата – от X3 до X7, включително XM.

Целта на робота е да извършва по-натоварващи задачи, свързани с пренасянето на големи и тежки компоненти. Както ще разберете от видеото, засега Figure 02 изглежда далече от това да замени всичките 11 хиляди работници в завода, но със сигурност в бъдеще негови версии ще са полезни за някои задачи, които са твърде натоварващи или опасни за хората.

 

Роботите, използвани от BMW, са произведени от американската компания Figure. Тя е един от водещите разработчици на хуманоидни роботи. Макар моделът Figure 02 във видеото да не блести с нещо особено (не особено сръчно премества алуминиев елемент от едно място на друго), от компанията твърдят, че той е оборудван с най-модерна система за изкуствен интелект и поддържа гласови команди. Той може да се самообучава от грешките си, но все още е далече от масово използване в складове и заводи, каквата е идеята му.

Figure 02 се задвижва от 2,25-киловатчасова батерия, достатъчна за над седем часа работа между зарежданията.

 

Много по-добра от предишната?