Канада обяви огромни мита за китайски електромобили


27 Aug 2024

Подобно на Европа и САЩ, Канада също подготвя мита върху вноса на електрически автомобили и други продукти, произведени в Китай. Съобщението беше направено от премиера Джъстин Трюдо, който говори за нова тарифа върху китайските електрически превозни средства, равна на 100 процента от тяхната стойност. На практика, цените на тези продукти ще се удвоят при вноса им в страната.

Информацията първо беше съобщена от Reuters, който добавя, че се предвижда и друг данък, засягащ китайската стомана и алуминий, който ще доведе до допълнителни разходи от 25 процента при внос в Канада. Важно е да уточним, че новият 100-процентов данък ще засегне всички електромобили произведени в Китай, което би добавило и местното производство на Tesla.

Защо този ход има значение за потребителите в Европа? Не можем да кажем, че ефектът ще бъде голям за нас, но все пак да не пропускаме растящия внос на автомобили от Канада, включително и в България. Не знаем колко хора биха имали интерес да внесат китайски електромобил втора ръка от Канада, но колкото и да са те, трябва да се има предвид, че цената им далеч няма да е атрактивна след новите такси.

Много по-добра от предишната?