Катастрофиралo Audi за 3000 долара се продава в България за 17 000

Катастрофиралo Audi за 3000 долара се продава в България за 17 000
17 Sep 2024

Обява за употребявано Audi A3 седан 2016 г. в България, което е купено катастрофирало в САЩ, предизвика небивал интерес в местните медии и сред потребителите на социалните мрежи заради огромната разлика в цените. Моделът със спецификациите на САЩ е закупен на търг от застрахователна компания за 3000 долара, а е шитнат у нас с 14 000 долара горница. Според американците това е измама, защото в обявата в българското интернет пространство никъде не е посочено, че въпросното ауди е претърпяло катастрофа.

Материал на Георги Луканов, 24 часа

“На европейския пазар на употребявани автомобили изглежда, че дори едно лъскаво, но остаряло Audi не е застраховано от хитри сделки. Може би си мислите, че един чист седан Audi A3 2016 е колата на вашите мечти, но в действителност това може да е просто още една лъскава фасада, криеща заплетена мрежа от измама. Показателен е случаят с уж непокътнат A3, регистриран в България”, коментира сайтът Carscoops.

Снимките са на Bidcars и са илюстративни

Въпросното возило е черно Audi A3 Quattro 2.0 T Premium Plus, производство 2016 г., и е обявено със 170 000 км (105 633 мили) пробег на таблото. Германският седан, внесен от Америка, е пуснат за продажба на български сайт през март 2024 г. за изкусителните 29 900 лв. (16 930 долара/15 277 евро). Продавачът е така любезен да посочи и VIN номера на компактното Audi, давайки възможност на бъдещите купувачи да видят неговата история.

Както потребителят Carhacker разкрива в TikTok, едно просто търсене в Google на VIN номера разкрива каква е истинската му история.
Това ауди A3 е модел за Америка с различните си стопове и други спецификации. Оказва се, че точно тази кола е била продадена на търг от застрахователна компания в Лонг Айлънд, Ню Йорк, след като е претърпяла сблъсък.

Според Bid.Cars автомобилът е бил продаден на търг през ноември 2023 г. само за 3150 долара. Голямата отстъпка се дължи на повредената предница на колата, включително броня, фар, калник и капак. Аудито е участвало в сблъсък с ниска скорост - това се вижда от непокътнатите въздушни възглавници и изправността на автомобила.

Предприемчив автоджамбазин е изпратил автомобила от САЩ до Европа, направил е ремонт и след това го е обявил за продажба. Ценовата разлика от 13 780 долара подчертава потенциала за печалбата на такъв вид сделки дори след отчитане на разходите за доставка, части и труд.

“Не забравяйте, че тези разходи са значително по-ниски в България в сравнение с Щатите. Освен това показанието на километража от 106 525 мили (171 435 км) предполага, че това Audi е карано малко след инцидента”, пишат американските журналисти. Те пропускат да отбележат, че при внос на коли от Америка в Европа се заплаща и мито.

Ремонтът и препродажбата на повредени превозни средства е добре, когато целият процес включва прозрачност. Въпреки това в много случаи продавачите пренебрегват да споменат важни подробности за миналото на автомобила, за да ги направят по-привлекателни за нищо неподозиращите купувачи и да ги продадат на по-висока цена.

С този конкретен Audi A3 седан проблемите не изглеждат катастрофални, но има много случаи, когато сериозно повредени коли се продават под прикритието, че са “като нови”. Друг често срещан проблем е връщането назад на километража, за да се увеличи стойността на автомобила. За щастие, интернет предлага инструменти за проверка на тези твърдения и помага на купувачите да не станат жертва на измама, смятат американците.

Много по-добра от предишната?