BMW занижи прогнозата си за 2024 г. заради дефектни спирачки


11 Sep 2024

Бордът на директорите на BMW коригира насоките за финансовата 2024 година днес. В официално съобщение до медиите от марката обясняват, че това отчасти е предизвикано от допълнителни неблагоприятни ветрове в автомобилния сегмент, произтичащи от спиране на доставките и технически действия, свързани с интегрираната спирачна система (IBS), доставяна от външен доставчик Continental.

Спирането на предаването на превозни средства, които все още не са в ръцете на клиентите, ще има отрицателен ефект при световните продажби през втората половина на годината. Техническите действия (сервизна акция), свързани с IBS, засягат над 1,5 милиона превозни средства и водят до допълнителни гаранционни разходи в размер на трицифрена сума в милиони през третото тримесечие.

Успоредно с този ефект, продължаващото слабо търсене в Китай влияе върху обема на продажбите. Въпреки мерките за стимулиране на потреблението от страна на правителството, търсенето остава слабо. Като се имат предвид посочените по-горе развития в автомобилния сегмент, BMW Group коригира насоките за финансовата 2024 година, както следва:

Леко понижаване на доставките спрямо предходната година (преди: леко увеличение). Марж на EBIT за 2024 г. в коридор от 6% до 7% (преди това: 8% до 10%). Възвръщаемост на заетия капитал (RoCE) между 11% и 13% (преди това: 15% до 20%).

Свободният паричен поток в автомобилния сегмент се оценява на над 4 мрд. евро за финансовата 2024 година. Към днешна дата описаните печалби, заедно с допълнителния инвентар ще повлияят на третото тримесечие много повече от четвъртото тримесечие.

Много по-добра от предишната?