Това е новата водородна хиперкола на Alpine

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

15 Oct 2024

На автосалона в Париж Alpine представи една от най-лудите премиери – впечатляващия Alpenglow Hy6 - преработена версия на и без това лудия си предшественик. Най-накрая водородна кола, която да прилича на колите, които харесваме! Разликата е, че Alpenglow всъщност използва двигател с вътрешно горене, а не водородна клетка. Просто този двигател се зарежда с водород. 3,5-литровата двойно турбинирана машина има шест цилиндъра и достига 9000 об/мин. Мощността е 740 к.с., а на борда има 2,1 кг водород, съхраняван в резервоари под налягане от 700 бара. Старата версия имаше 2-литров 4-цилиндров мотор.

Двигателят (означен като Hy6) е създаден специално с идеята да работи с водород, вместо бензин. Основната разлика е, че е добавена една предгоривна камера, която играя ролята на регулатор на налягането, защото водородът е малко по-избухлив от бензина. В тази камера налягането се сваля от 700 на 200 бара, а после и още по-малко преди впръскването в цилиндъра.

Идеята е, че водородният двигател е по-устойчив на температурни влияния от обичайните решения с горивна клетка и също като тях отделя нулеви вредни емисии. И доста шумен, казват създателите на това чудо. Нямаме търпение да го чуем на писта!

 

Най-достъпният пикап у нас?