9 съвета как да карате комфортно велосипед в студено и влажно време

  • 1. Избягвайте откритите пътни участъци, в студено време. Теченията могат да създадат добри условия за заледяване. 1. Избягвайте откритите пътни участъци, в студено време. Теченията могат да създадат добри условия за заледяване.
  • 2. Избягвайте очевидните ледени участъци. Да, може и да звучи адски логично, но често се случва да спестим заобикаляне, с което да спечелим пукната кост. Разумът е в основата. 2. Избягвайте очевидните ледени участъци. Да, може и да звучи адски логично, но често се случва да спестим заобикаляне, с което да спечелим пукната кост. Разумът е в основата.
  • 3. Прилагайте спирачно усилие отпред/отзад в съотношение 50/50. Прекаленото натоварване на предната или задната гума, може да доведе до поднасяне, което е особено неприятно, когато се случи с предното колело. 3. Прилагайте спирачно усилие отпред/отзад в съотношение 50/50. Прекаленото натоварване на предната или задната гума, може да доведе до поднасяне, което е особено неприятно, когато се случи с предното колело.
  • 4. Подбирайте маршрута си внимателно. Придържайте се към обработени пътища (в случай на снеговалеж или възможност за заледявания) и планирайте разумно. 4. Подбирайте маршрута си внимателно. Придържайте се към обработени пътища (в случай на снеговалеж или възможност за заледявания) и планирайте разумно.
  • 5. Избягвайте маневри върху пътна маркировка, метални капаци на шахти и други подобни. Знаете, боята често става доста хлъзгава, дори и при наличието на съвсем малко влага. 5. Избягвайте маневри върху пътна маркировка, метални капаци на шахти и други подобни. Знаете, боята често става доста хлъзгава, дори и при наличието на съвсем малко влага.
  • 6. Карайте в група. Това правило разбира се важи, ако карате... с група. Поддържането на компактен екип може да ви спести измръзване, поради защитата от вятъра. 6. Карайте в група. Това правило разбира се важи, ако карате... с група. Поддържането на компактен екип може да ви спести измръзване, поради защитата от вятъра.
  • 7. Спирайте по-отрано и плавно. Влажната и студена настилка, както и по-високата твърдост на гумите, водят до по-дълъг спирачен път. Имайте едно на ум. 7. Спирайте по-отрано и плавно. Влажната и студена настилка, както и по-високата твърдост на гумите, водят до по-дълъг спирачен път. Имайте едно на ум.
  • 8. Задължително се оборудвайте със светлини. През студените месеци денят се изнизва по-неусетно и по-рано, така че се подсигурете минимум с фар и стоп. 8. Задължително се оборудвайте със светлини. През студените месеци денят се изнизва по-неусетно и по-рано, така че се подсигурете минимум с фар и стоп.
  • 9. Подберете внимателно екипировката си. Доброто облекло и защитни средства са ключов фактор за безопасността и степента на приятност при каране. 9. Подберете внимателно екипировката си. Доброто облекло и защитни средства са ключов фактор за безопасността и степента на приятност при каране.

27 Oct 2016

Листата не спират да падат, асфалтът изстива, а времето все по-настойчиво напомня за това в кой ден и месец точно се намираме в момента. Което далеч не значи, че трябва да качите колелото на тавана или да го свалите в мазето, докато не се извали и последния мартенски сняг и пролетта не почука отново на вратата, с приятни слънчеви лъчи.

Не. Колоезденето си остава изключително приятна форма, както на спорт, така и на транспорт, дори през студените месеци. През тях екипировката и подготвеността са особено важни и точно заради това ви даваме 9 съвета как да карате комфортно велосипед в студено и влажно време. Всеки един ще намерите, като коментар под снимка в разностранната галерия.

Някой могат да ви се сторят очевидни, други излишни, трети важат основно за шосейното колоездене, но винаги е добре човек да бъде наясно с опасностите и най-вече с възможностите.

Лукс от Китай!